SMA lanceert omvormer voor hoogspanningsbatterijen zoals Tesla’s Powerwall

Met de nieuwe Sunny Boy Storage is SMA naar eigen zeggen de enige leverancier met een AC-gekoppeld systeem aanbiedt voor hoogspanningsbatterijen.

‘Voor eindgebruikers betekent het gebruik van een opslagsysteem een hogere onafhankelijkheid van nutsbedrijven, bijvoorbeeld, dankzij verhoogd eigen gebruik van de zonnestroom die ze zelf hebben opgewekt. Meer en meer mensen doen dit om geld te besparen op energie en om bij te dragen aan de bescherming van het milieu’, Pierre-Pascal Urbon, chief executive officer van SMA. ‘Binnen een jaar zal het aantal geïnstalleerde opslagsystemen in Duitsland meer dan verdubbelen tot ruim 30.000 dankzij de prijsdaling. Onze toekomstige energievoorziening is decentraal en duurzaam. Met de Sunny Boy Storage garanderen wij een voordelige, eenvoudige en flexibele integratie van opslag in nieuwe of bestaande zonnestroominstallaties.’

Volgens Urbon is het momenteel moeilijk om een inschatting te maken van het marktpotentieel voor elektrische opslagsystemen. Op middellange termijn anticipeert SMA op een wereldwijde jaarlijkse vraag van ongeveer 0,5 miljard tot 1,2 miljard euro voor alle opslagtoepassingen. ‘De vraag zal voor een groot deel afhangen van de daling van de prijzen voor stationaire opslagsystemen, die momenteel goed zijn voor meer dan 75 procent van de investeringskosten voor de opslagoplossing.’ SMA zal de Sunny Boy Storage voor het eerst presenteren op de Capital Markets Day op 29 januari 2016 en verkopen vanaf maart 2016.